Guide: Hvordan ta opp lån for å kjøpe en bedrift

Flere og flere nordmenn velger å leve ut grunderdrømmen. Det å eie noe selv og drive en bedrift fremover er noe de aller fleste ikke bare ser på som spennende og lærerikt, men som en potensiell kilde til å bli virkelig rik. Til tross for at det finnes noen av disse ”startet uten en krone og ble milliardær”-historiene, så er faktum at de aller fleste suksessfulle grundere har hatt et godt økonomisk fundament når de har startet opp bedriften sin.

En annen vei å gå, som blir mer og mer vanlig, er å kjøpe mindre virksomheter man ser potensial i – for deretter å videreutvikle dem for egen regning og maskin. Det selges blant annet et titalls av nettbutikker i Norge hvert eneste år som følge av at folk undervurderer hvor mye penger og innsats det faktisk tar å gjøre dem suksessfulle. La oss si at dette er en vei du ønsker å gå. Du har stor tro på at du vil klare å ta en virksomhet opp til ”neste nivå”, men finner ut at det kanskje kan bli litt mer kostbart enn det du egentlig hadde regnet med. Hva gjør du da?

Da blir man nødt til å låne penger.

Hvordan låner man penger til oppkjøp av bedrift?

Hvis vi skal gå rett på sak, så finnes det to reelle måter å få fatt i penger på gjennom banker når man skal kjøpe en liten bedrift i Norge:

1. Sikkert lån med bedriftens eiendeler som sikkerhet. Gunstige rentebetingelser og potensielt et høyt lånebeløp.
2. Usikret lån gjennom en forbrukerbank. Høyere effektiv rente enn de aller fleste andre lån på markedet.

Problemet til banken vil veldig ofte være det faktum at bedriften tidligere ikke har vist seg som en særlig god investering. Norske banker vil i svært liten grad investere eller gi lån til en virksomhet basert på hvilke personer som står bak driften, og la oss være ærlige: det er jo kun dette som endres ved et oppkjøp. Med mindre du kan vise til en strukturert plan om hvordan du med sikkerhet vet at du kan tjene nok penger til å betale tilbake lånet innenfor rimelig tid, så er det svært liten sjanse for at banken skal gi deg et lån med sikkerhet og gode rentebetingelser.

Hvis du vil ta opp et lån uten sikkerhet skal du være helt sikker på at du tar frem kalkulatoren og begynner å regne på lønnsomhet før du kaster deg ut i det. Husk på at pengene skal tilbakebetales en dag og at det er bedriftens inntjening som skal dekke dette lånet. Hvis du da tar opp et forbrukslån på en halv million som skal tilbakebetales over fem år, så bør du være helt sikker på at bedriften du kjøper vil være i stand til å betjene denne summen – i tillegg til alle renter som kommer i tillegg. Det vil jo være utrolig synd om du blir nødt til å legge ned bedriften som følge av at du ikke klarer å betjene lånet som var hele grunnlaget til at du i utgangspunktet klarte å få realisert drømmen?

Businesspartner

Det er ikke sjelden man leser nyskrevne innlegg på diverse diskusjonsfora hvor trådstarter skriver noe á la:

”Hei, jeg har funnet et meget godt businessprospekt som jeg VET vil slå an. Ideen er unik i Norge og har virkelig hatt suksess i utlandet. Alt jeg trenger er en businesspartner for å få dette til å finansieres da jeg er rimelig bunnskrapt selv.”

Ofte er man kanskje ikke så ærlig om sin egen økonomiske situasjon, men hvis man leser mellom linjene er det nettopp dette budskapet som ofte serveres. Problemet er at dette er en veldig lite effektiv metode for å skaffe seg en businesspartner. De aller fleste seriøse investorer vegrer seg mot å i det hele tatt kontakte ukjente mennesker på et diskusjonsforum for å diskutere en businsessmodell som er helt ukjent for dem – og spesielt hvis det involverer det å måtte gi fra seg en god slump penger.

En businesspartner kan være en veldig god ting når man skal investere i en småbedrift, men det lønner seg å ta noen forhåndsregler. Prøv å finn noen i kontaktnettverket ditt som kan være interessert i å starte opp business med deg. Har du noen nære venner eller familiemedlemmer som kunne være interessert i å tjene litt penger på siden av sin ”ordentlige” jobb?

Fallgruver når man låner penger til oppkjøp av bedrift

Det er tre fallgruver mange ender opp med å oppleve når de skal kjøpe en liten virksomhet:

1. Tiden det tar å få et lån.

Hvis du søker et forbrukslån på nett vil du få pengene i løpet av et par dager dersom søknaden blir godkjent. Men hvis du skal gå gjennom en prosess med banken der de skal vurdere oppkjøpet og gi deg et lånetilbud basert på informasjonen om den nåværende businessen, så skal du nok forvente at det minimum tar et par uker før du har pengene klar (hvis det i det hele tatt lar seg gjøre å få et slikt lån).

Folk som selger virksomheter gjør dette ofte fordi de vil bli kvitt dem kjapt og få noe frisk kapital – og da vil det være vanskelig å overtale dem om å vente noen uker.

2. Du låner ikke nok penger.

Hvis du låner akkurat nok til å ferdiggjøre oppkjøpet, men ikke har penger til å drive bedriften videre, så kan du likeså godt la det være. Det koster å drive butikk, noe du vil bli smertelig klar over etter et par dager i din nye ”jobb”.

3. Du sjekker ikke andre finansieringsmuligheter.

Det kan godt være at venner og familiemedlemmer ikke nødvendigvis bare kan fungere som en businesspartner, men faktisk også som en bank? Det vil si; har du mulighet til å spørre om et privat lån fra noen du kjenner godt, så finnes det naturligvis ikke noen bedre løsning enn dette.

Et forbrukslån fra banken fører med seg noen forpliktelser og strenge rammevilkår som kanskje ikke passer særlig godt til en fersk bedriftseier, og da vil det være mye bedre å ha en kreditor som man kjenner til og som er villig til å gå langt for at du lykkes med det økonomiske.