Du kan spare tusenvis av kroner i året med rabattkoder

Hvis du er en av oss som ikke kan unngå en tur innom de store norske nettavisene hver eneste dag, så har du kanskje merket at mange av dem har opprettet såkalte ”rabattkodesider” der de publiserer gode tilbud fra forskjellige norske nettbutikker. Nettavisen var den første avisen i Norge som gjorde dette tiltaket, men nå har både Aftenposten, VG og nylig Dagbladet også blitt med på moroa.

Du har kanskje ikke hørt om rabattkoder tidligere? Eller er du bare litt usikker på hvordan de kan brukes og hvordan det kan hjelpe din økonomi? Det skal denne artikkelen hjelpe deg med å finne svarene på.

Hvordan kan du spare penger?

Det er veldig enkelt. Etter å ha kommet frem til kassen i en nettbutikk du benytter vil det veldig ofte være en ”bruk din rabattkode her”-mulighet. Hvis du da går inn i Google, skriver ”*Nettbutikkens navn* + rabattkode”, så vil du forhåpentligvis ende opp på en av disse rabattkodesidene. Deretter går du tilbake til kassen, limer inn rabattkoden og får det avslaget du er ute etter.

Du vil også merke at det er stor forskjell på hvordan de forskjellige butikkene strukturerer tilbudene sine. Enkelte har noen restriksjoner i form av minimumsbeløp (for eksempel: ”få 5 % på alle kjøp over 1000 kroner”) eller i form av produktsortiment (for eksempel: ”10 % avslag på alle briller! Obs! Gjelder ikke Ray-Ban.) For butikkene er jo dette en tapssituasjon der de helst skulle ønske at de satt igjen med hele gevinsten selv. Nå er de nødt til å gi forbrukeren en lavere pris for at kjøpet skal gjennomføres, noe som da selvfølgelig vil gi en høyere kostnadsramme.

”Mange bekker små gjør en stor å”

5 % avslag høres i utgangspunktet ikke ut som mye penger. Men hvis du er en person som liker å kjøpe mange av varene dine på nettet, så vil du fort se at du kan spare mye penger på å benytte deg av rabattkoder. I tillegg er det jo utrolig enkelt – det tar kun et par minutter hver gang du handler på nett.

Et godt tips vil være å skrive ned i en bok hver gang du sparer penger på rabattkoder (eventuelt bare åpne et Excel-ark og føre det inn rett på dataen). Det kan være motiverende å se hvor mye penger man faktisk sparer hvert eneste år. Kanskje får du mulighet til å realisere drømmene dine enda kjappere dersom du setter av prisdifferansen (=antall kroner spart ved hvert kjøp) på sparekontoen?

Hvordan tjener avisene penger?

Du vil kanskje forstå at ingen av de overnevnte avisene har særlig mye interesse i å bygge slike nettsider utelukkende for å gi norske forbrukere billigere netthandel. Det finnes naturligvis en ganske åpenbar egeninteresse her: nemlig å tjene penger. Hver eneste gang en kunde går gjennom VGs/Aftenpostens/Dagbladets link og utfører et kjøp vil en prosentandel av dette kjøpet (typisk 10 %) gå tilbake til avisen.

Med andre ord blir nettbutikkene både nødt til å betale en provisjon til rabattkodesidene, men også gi kunden et ekstra godt tilbud for å i det hele tatt bli vist. Det ender opp med å bli en dobbel kostnad, noe som er grunnen til at slike rabattkodesider er alle nettbutikkers skrekk. Hvis norske forbrukere blir vant til at man skal benytte seg av en rabattkode hver gang man handler (som de nærmest har blitt i USA), så blir det etter hvert veldig dyrt å drive netthandel i Norge.